Wat zijn Pigmentvlekken en Wat Kun je Er Aan Doen?

Je huidskleur wordt bepaald vanwege pigment melanine wat wordt geproduceerd door speciale cellen (melanocyten) in de huid. Er bestaan meer dan 150 genen die de huidskleur rechtstreeks of zijdelings beinvloeden. Dus er is zeker niet veel dat je kunt doen om de natuurlijke verkleuring van de huid te beinvloeden.

Zo ontstaan pigmentvlekken

Wat zijn de veroorzakers van huidpigmentatie?

Soms kan de productie van melanine mislopen; verklarend er wordt te weinig of te veel melanine vervaardigd wat dan wederom pigment in het gezicht en verkleuring van de huid veroorzaakt met de bekende aandoeningen. Deze omstandigheid maken de huid lichter of donkerder dan normaal, of vlekkerig en verkleurd. Te veel melanine creeert hyperpigmentatie en te weinig melanine resulteert in hypopigmentatie.

 • Hitte:
  Blootstelling aan hitte is een van de meest voorkomende omgevingsoorzaken van pigmentatie (pigmentvlekken). De melanine-producerende cellen worden verstoord waardoor pigmentatie plaatsvindt. Net zoals UV-straling de melanocyten beinvloedt, ook warmtestraling beinvloedt de melanocyten waardoor hyperpigmentatie ontstaat.
 • Verwonding:
  Soms als een wond, geneest, is er nog steeds een kleine ontsteking. Dit ontstoken gebied kan later pigmentatievlekken veroorzaken .
 • Medicatie:
  Bepaalde voorgeschreven geneesmiddelen kunnen huidpigmentatie veroorzaken als bijwerking gedurende hun gebruik bij de behandeling.
 • Ziekten:
  Bepaalde ziekten zoals geelzucht en cyanose veroorzaken verkleuring van de huid.
 • Emotionele Dwang:
  Extreme emotionele stress en dwang beinvloeden ook de productie van melanine.

Beste creme om pigmentvlekken te verwijderen

Meerdere oorzaken van pigmentvlekken gezicht

De aanleiding wordt doorgaans toegeschreven aan interne factoren zoals hormonen, endotheelcellen of biologische omstandigheden, zoals zwangerschap. Externe factoren, bijvoorbeeld ultraviolette straling, branden, of contact met bepaalde chemicalien, kan soms bijdragen tot pigmentatie stoornissen.

Stress en dieet onevenwichtigheid, de voorlopers van vele ziekten, is ook van bekend dat dit huidpigmentatie problemen en bruine vlekken in gezicht kan teweegbrengen. Wat er gebeurt is dat melanine wordt gevormd door een reeks van oxydatieve reacties die het aminozuur tyrosine in aanwezigheid van het enzym tyrosinase produceren. Dus ook het remmen/reguleren van de functie van tyrosinase kan stoppen oftewel de melanine productie kan anders worden.

De meeste depigmenting cremes focussen zich op dit enzym. Desalniettemin kunnen deze cremes kanker en ochronosis (blauw-zwarte verkleuring van weefsels) bij sommige mensen teweegbrengen.

Laten we eens kijken naar de gemeenschappelijke huidpigmentatie stoornissen en een paar huismiddeltjes hiervoor. Verwacht niet dat huismiddeltjes tegen pigmentatie van de huid onmiddellijk resultaten zullen laten zien. Afhankelijk van de situatie kan het bij een dagelijkse behandeling varieren van een week tot 6 maanden.

Melasma Dit is een huidpigmentatie aandoening die op het gelaat in de vorm van bruine plekken in het gezicht met name op het voorhoofd, de wangen, bovenlip, neus en kin verschijnt. Melasma komt doorgaans voor bij zwangere vrouwen. De vlekken verdwijnen meestal na de zwangerschap, echter soms gaan ze niet meer weg. Het kan ook gebeuren bij vrouwen die aan de pil zijn.

Huismiddeltjes om pigmentvlekken te verwijderen

Huismiddeltjes voor pigmentvlekken.

1. Smeer zorgvuldig aloe vera sap of gel op het aangetaste gebied en laat het daar voor 15 minuten. Was het af met warm water. Aloe vera bevat slijmerige polysacchariden die doelmatig de donkere vlekken kunnen verlichten.

2. Rasp de schil van een sinaasappel en maak er met een paar theelepels melk een pasta/gel van . Laat het voor een half uur op de plek, masseer het vervolgens voorzichtig in en was het af met warm water. Doe je gezicht tenminste 3 tot 4 keer per week met deze pasta. Het stimuleert de celvernieuwing en verwijdert de donkere vlekken.

3. Maak een pasta van 5 eetlepels kurkuma poeder met 10 eetlepels melk en verspreid het over je hele gezicht. Masseer zachtjes je gezicht en was het af met warm water na 20 minuten.

4. Maak een gezichtsmasker van amandel en honing. Breng het aan op de plek en was het na 15 minuten af.

5. Ayurvedische artsen raden aan 1 eetlepel Triphala Choornam met warm water voor het slapen gaan om de genezing te versnellen.

6. Zonlicht verergert de conditie, dus gebruik zonnebrandcreme te allen tijde. Je vermijdt daarmee pigmentvlekken in gezicht.

Er is al heel wat gezegd over een vlekkeloze huid. Mensen klagen vaak over pigmentvlekken zonder er echt iets aan te doen. Pigmentatie, donkere vlekken, ouderdomsvlekken, sproeten en een ongelijkmatige teint zijn de problemen waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen. Het kan zeer storend en genant zijn.

Dokters raden veelal een laser therapie aan als uitkomst maar dan praat je algauw over een enorme investering. Maak je gebruik van natuurlijke remedies dan duurt het wat langer voordat de pigmentvlekken weg zijn maar uiteindelijk zijn de resultaten wel heel doeltreffend.

huidbleken